Många som studerar har höga mål inför framtiden. Kanske vill man starta sitt eget företag efter studenten eller examen. Att starta ett företag är både roligt och givande men det kan även vara lite knepigt till en början.

1297187-drawing-a-diagram

Bli chef

En ny undersökning visar att alltfler unga vill bli chefer. Att få just leda arbetet, är det som lockar. 24 procent av de tillfrågade ungdomarna säger att de har som mål att leda eller att vara chef över andra. För att bli chef på snabbast möjliga sätt kan man starta ett eget företag. Då är man i alla fall chef över sig själv, till att börja med. Men att starta och driva ett företag kräver enormt mycket jobb och det finns några saker man bör tänka på.

  • Till att börja med måste man få finansiering till sin idé. Hör först med vänner eller familj om någon är intresserad av att bidra med pengar. Ett annat alternativ är att ta ett företagslån hos Almi eller att söka ett starta-eget-bidrag hos Arbetsförmedlingen.
  • Man behöver även få folk att bli intresserade av ens affärsidé. Man kan inte driva ett företag där endast man själv tycker om idén. Ett tips kan vara att besöka en mässa där man kommer i kontakt med folk i branschen. När man är där är det viktigt att synas och det gör man till exempel med profilkläder. T-shirts eller kepsar med tryck gör att företagets logotyp syns tydligt.
  • Hitta företagets målgrupp. Vet man inte vilka ens kunder är, kan man inte heller erbjuda dem det de vill ha.
  • När man startar sitt företag är det även viktigt att ha koll på konkurrenterna. Har man inte det är det svårt och veta hur man ska skaffa sig en plats på marknaden.
  • Att göra en kalkyl och sätta upp ekonomiska mål är viktigt. Hur många kunder planerar man på att ha inom en viss tid?

Tro på dig själv

När man startar ett eget företag gäller det att våga och att ta lite risker. Många blir fast i planeringsfasen för att de inte vågar ta steget ut. Tror man inte på sig själv och sin idé kan det vara svårt att komma ifrån just den fasen.