Att driva eget har blivit alltmer vanligt. Rapporter visar att antalet nyetablerade småföretag ökar markant, pandemin till trots. Men varför är detta så populärt nu? Och vad bör du tänka på för att dra nytta av friheten som småföretagare på bästa sätt? Vi har tittat närmare på detta och sammanställt ett par tips för att hjälpa dig.

Rekordmånga nyetablerade bolag under 2021

2021 ser ut att bli ett rekordår för svenska småföretag, då första kvartalet innebar en toppnotering över nyetablerade bolag. Över 22 000 nya bolag registrerades då i Sverige. Däremot hävdar företagsexperter att det finns utrymme för fler nya bolag. Andelen företag per invånare i Sverige är lägre än många andra länder. Att vi ser ett rekordår nu när pandemin fortfarande är närvarande kan vara naturligt. Det är ofta när vi ställs inför större kriser och förändringar som vi funderar över våra livsval. Den där inneboende önskan om att få driva sin egen verksamhet kan då få chansen att realiseras.

Avdrag för småföretagare

Det finns en hel del avdrag som är möjliga för dig som företagare. Ju mer du sätter dig in i det, desto mer kommer du kunna nyttja dig av tillgängliga avdrag. Men för att komma igång har vi listat ett par avdrag som kan vara smarta att börja med.

Till att börja med finns det avdrag att göra för kontor och resor. Om du använder en del av din bostad som kontor kan du göra avdrag med upp till 3 000 kronor per år. Har du gjort tjänsteresor med din egen bil har du även rätt till avdrag för detta. Har du ett aktiebolag kan du även se över möjligheten att göra en utdelning vilket har lägre kapitalskatt än en vanlig löneutbetalning.