Rapporter har trillat in om hur svårt studenter har att klara sig ekonomiskt. Med höjning på 350 kronor 2009 så har inte mycket hänt och de som väljer att studera har ett par riktigt tuffa år framför sig, rent ekonomiskt. Maten blir ofta utan riktig näring och snabbnudlar har många gånger räddat studenterna från att gå under helt. Men i åratal har man dock fått det att fungera. Det är precis när man står i tröskeln över till en anställning som det verkliga ekonomiska problemet kan uppstå, nämligen förskjuten lön.
Studenter är duktiga på att hålla i sina pengar, minst sagt. Men det är samtidigt samma studiepeng som gäller i alla städer, trots att det kostar olika mycket att bo på vissa ställen. Storstäder som Stockholm är betydligt dyrare än mindre städer som inte har lika stort antal invånare, på Linnéuniversitetet är det ändå svårt att få det att gå ihop och därför får eleverna ”överlevnadspåsar” som ska hålla dem någorlunda mätta och belåtna. Men det är långt ifrån alla som får någon påse och då gäller det att hålla i pengarna. Det verkar dessutom funka bra för många och det är inte fören man får sitt första jobb som det kan bli problematiskt på riktigt.
Den förskjutna lönen
Det händer ganska ofta att man som nyutexaminerad får lov att ta ett sms lån för att klara av den tunga ekonomiska situationen som kan uppstå när man går från skola till jobb. Att börja jobba direkt efter skolan är helt klart en framgång, dock fungerar löner och lönesystem annorlunda och ofta trillar pengarna in efter att man har jobbat i nästan 2 månader. Det är då helt förståeligt att man inte kan ha råd med hyran när varken studiemedlet eller lönen kommer in på kontot. Gör därför en buffert som du sparar pengar på inför en liknande situation. Eller ta ett sms lån som du sedan kan betala tillbaka när lönen faktiskt kommer.