Stundom kan vi höra människor som talar om att de har ett kall i livet att hjälpa andra eller att det aldrig skulle kunna tänka sig ett annat jobb. Hur blir man en sådan, och är du kanske en? Och hur ska det kännas i kroppen så man vet att man valt rätt utbildning?

  • Intresse
  • Skolan
  • Vänner
  • Område

Detta är några punkter som du bör ta i beaktning när det kommer till att välja skola. Och det gäller även att du lyssnar till dig själv och vad du verkligen känner för att göra. Ett fel som många människor gör är att inbilla sig att vad de håller på med är det rätta eller att det blir påtryckningar från familjen. Men, även för många så är det som om dem har ett kall och att det då är självklart att de ska göra något visst. För det mesta handlar det om jurister, läkare, sjuksköterskor men även reklammänniskor och konstnärer. Ja, om vi bara vågar blicka in i oss själva så kan vi se att vi alla har ett kall och något vi brinner för. Här kommer några snabba förslag på vad som skulle kunna passa:

  • Brinner du för rättvisa och att hjälpa människor till bättre livsöden? Då kanske det är till polis, psykolog eller socionom du ska lägga dina år av studier på. Känner du att du vill fördjupa dig i människan och vad som kan vara roten till problem kan det vara, oavsett utbildning, viktig att ha god kunskap om missbruk och familjeförhållanden. läs mer om LVM om du vill få mer kunskap.
  • Är du däremot en person som inte alls trivs med klara regler och uppgifter är ett mer kreativt yrke något som kan passa perfekt. Då får du dagar som inte blir den andre liv och med det alltid spänning i arbetet. Men tänk på att med kreativa yrken kan det komma en enorm press på att alltid prestera och vara sitt bästa du. Här gäller det att du har hud på nästan så att du ska stå på dig och försvara dina idéer.

De bästa lärosätena

Att skolan är viktig går inte att komma ifrån. Bara skolans namn får en att få en viss bild om en person. Men, du ska inte enbart gå efter skolans rykte utan du ska kunna matcha skolan med din personlighet. I dn.se kan du läsa om vilka lärosäten som anses vara de bästa i landet. Och, kanske inte så förvånande så toppar Karolinska Universitetet samt Handelshögskolan den listan. Läs denna lista men glöm inte dig själv. Meningen är att underlätta för elever att ta dessa stora beslut med större enkelhet. Helt enkelt en artikel med inspiration. Nu när Lundsbergs har fått stänga igen kan man tänka sig att det inte bara är så bra att utgå utifrån skolan utan tänk på dig själv vad du har för mål och krav på din utbildning och vad du vill vara för människa när du är klar med dina studier.

Lycka till med dina framtida val om din framtid!